Noaptea Albă a Galeriilor 2017

Posted On:01.19.2018

noaptea-alba-a-galeriilorNoaptea Albă a Galeriilor 2017

Loc: Rezidența Scena9

Dată: 6 Octombrie (până pe 11 Noiembrie pentru expoziția-focus)

notă Even’thor 

 

Pe 6 octombrie am ajuns din nou la Scena9 pentru Noaptea Albă a Galeriilor de Artă. După apusul soarelui, rezidența BRD a devenit buricul pământului pentru iubitorii de cultură

NAG, 3 litere pe care acum le asociăm cu echipa din care am făcut parte sub tutela Suzanei Dan, în cadrul unui eveniment cultural de excepție organizat an de an de artista versatilă. Două zile în care am contribuit la pregătirea expoziției în care ne-am distrat și am muncit cot la cot cu artiștii… culminate în ultimele 10 ore de voluntariat din ziua evenimentului. Zece ore petrecute ca ghid pentru ”O călatorie spre buricul Pământului”, o expoziție remarcabilă care își întâmpină în continuare vizitatorii la Rezidența BRD Scena9, până pe 11 noiembrie.

A zecea ediție a NAG s-a desfășurat în 11 orașe din țară, dintre care și un invitat special, Petrila, orașul în care un grup de oameni ai culturii au reușit să salveze de la demolare un monument de patrimoniu industrial din România: Mina Petrila. Numai din București au participat 73 de galerii și spații culturale, printre care și Rezidența, unde voluntarii noștri au ajutat, la fel ca anul trecut, la amplasarea și prezentarea expoziției tematice a ediției.

1, 2, 3, Focus! O călătorie spre buricul pământului: Expoziție-focus Petrila

Deși programul a fost pe tura de noapte, a început pe la 17:30 și s-a terminat pe la 3:00, oboseala nu s-a simțit până în ultimele momente. Voluntarii noștri au fost împărțiți pe camerele expoziției-focus a Nopții Albe a Galeriilor de anul acesta și au ajutat vizitatorii să descopere ideile și instalațiile unor artiști desăvârșiți, printre care Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu și Andrei Dăscălescu. Întregul spațiu a fost curatoriat de Ion Barbu, caricaturist, artist plastic și autor de referință.

Am întâmpinat pe toată lumea cu ziarul bilingv redactat de artiști sub coordonarea Suzanei, le-am povestit despre proiectul lui Ion Barbu, despre colaborarea cu fiii lui și ne-am bucurat cu un ultim puls de energie să vedem valul de devoratori de cultură neobosiți care a pătruns la ora 3 dimineața pe porțile generoase ale Rezidenței de pe I.L. Caragiale, gâfâind și recunoscători că nu am închis expoziția-focus a Nopții Galeriilor mai devreme.

I-am ghidat și pe ei prin cele 6 camere ale expoziției: „Colonia Literară Petrila” și portretele sale pictate de membrii cercului de desen înființat de Ion Barbu în Petrila, „Petrila Nekyia” și proiecțiile sale sinestezice, „Muzeul mamei” și manualele sale spânzurate, „Muzeul Instalatorului Român” și porcii săi etichetați, „Sticle pentru Minte, Inimă și Literatură” cu mesajele sale îmbuteliate de la membrii elitei literare și nu în ultimul rând, „Ceaușescu Reloaded”. Ultima expoziție ne va rămâne întipărită în memorie peste ani, printr-o lumină difuză și o viziune de tunel către buricul pământului.

Am venit, am văzut, au învins

Dar timpul petrecut la expoziție a fost memorabil mai ales datorită discuțiilor pe care le-am avut – atât cu membrii echipei, cât și cu vizitatorii. Voluntarii Even’thor au fost la înălțime, în frunte cu coordonatorul, care a gestionat evenimentul cu mult tact și dăruire.

La Rezidența BRD am dăruit multe zâmbete, am făcut glume mai mult sau mai puțin inspirate, am avut o echipa armonioasă și am învățat că arta e frumoasă în toate formele sale și că întodeauna găsește moduri de a te surprinde. Pe scurt, cel mai frumos lucru pe care l-am luat cu acasă nu e nici tricoul, nici trăistuța oficială NAG, ci faptul că am avut ocazia să întâlnim oameni extraordinari, pasionați, frumoşi şi cu încredere în noua generație. În loc de final, mulțumim tuturor și ne vedem la edițiile viitoare!

Text: Alexandra Vioiu & Teia Ene

Leave us a comment